Polityka Prywatności co to jest?

Polityka prywatności jest dokumentem, dzięki któremu wypełniamy obowiązki informacyjne nałożone na nas przez przepisy prawne, a zwłaszcza RODO i prawo telekomunikacyjne. Jeżeli przetwarzasz dane osobowe jesteś zobowiązany do poinformowania osób, których dane zbierasz, w jakim celu to robisz. Dzięki posiadaniu Polityki Prywatności wszystko zawierasz w jednym dokumencie. Możesz ten dokument nazwać inaczej, np. klauzula Informacyjna RODO, Przetwarzanie Danych, Informacja o Przetwarzaniu Danych, czy właśnie najczęściej stosowana Polityka Prywatności.

Kto powinien przyjąć Politykę Prywatności?

Potrzebujesz mieć taki dokument zawsze wtedy, gdy przetwarzasz dane osobowe, np.:

  • zbierasz zapis na newsletter
  • przetwarzasz dane swoich klientów
  • masz na stronie formularze kontaktowe
  • dajesz możliwość komentowania wpisów na blogu
  • prowadzisz Fanpage na Facebooku lub grupę
  • jeśli chcesz publikować reklamy na FB.

Co powinno być w Polityce Prywatności?

  1. Wskazanie administratora danych osobowych, czyli kim jest osoba, która te dane zbiera wraz z podaniem kontaktu, np., adresu e-mail, adresu prowadzenia działalności.
  2. Wskazanie w jakim celu dane są przetwarzane wraz z podstawą prawną przetwarzania, a jeżeli podstawą jest uzasadniony interes administratora, należy wskazać jaki to jest interes.
  3. Wskazanie praw przysługujących osobom, których dane przetwarzasz: prawo dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych osobowych, prawie do wniesienia sprzeciwu, możliwości wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  1. Wskazanie, czy podanie danych jest wymagane przez przepisy prawa lub konieczne do zawarcia umowy i jakie są konsekwencje niepodania danych.
  2. Wskaż odbiorców, którym przekazujesz dane. Musisz poinformować, czy zebrane dane są następnie udostępniane innym osobom, np. dostawcy oprogramowania do e-mail marketingu, firmom kurierskim, firmie hostingowej, itp.
  3. Należy wskazać okres przez który dane osobowe mają być przechowywane.

Gdzie mam zamieścić Politykę Prywatności?

Najlepiej jeżeli dokument ten ulokujesz w jednym miejscu, a tam gdzie jest to potrzebne umieścisz odnośniki. Dzięki temu, jeżeli będziesz wprowadzać zmianę do dokumentu, to nie musisz zmieniać wszystkich stron, bo dokument uaktualnisz automatycznie.

Aktywny link do Polityki Prywatności umieszczasz wszędzie tam, gdzie zbierasz dane, np. na stronie internetowej, w grupie FB, we wszystkich checkboxach z wyrażeniem zgody. Koniecznie podajesz link w wiadomościach e-mail i na Landing Page.

W dokumencie możesz też podać notę prawną i informację o prawach autorskich do publikowanych materiałów.

Polityka Cookies

Najlepiej do Polityki Prywatności dodać odrębny rozdział o plikach cookies, zamiast tworzyć oddzielny dokument. O tym czym są popularne ciasteczka przeczytasz na tej stronie. Można również na niej pobrać przykładowy tekst, który zamieścisz u siebie w dokumencie. Ponieważ techniczne aspekty sieci Internetowej są mi obce odsyłam zatem do bardziej kompetentnych w tym zakresie osób na portal: www.wszystkoociasteczkach.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *